Koffieconcert 31 oktober 2021

De kop is eraf. Het eerste koffieconcert hebben we achter de rug. Gelukkig was er weer wat mogelijk om te organiseren, met natuurlijk wel wat restricties.

Edwin Hinfelaar, ons creatief bestuurslid en organist mocht het spits afbijten. Na de reguliere kerkdienst verzorgde hij op 31 oktober, een prachtig concert. 

Het koffiedrinken was voor deze gelegenheid in de kerkzaal. Met hun kopje koffie in de hand zochten de 45 aanwezigen hun plaats weer op in afwachting van de orgelklanken.

Edwin lichtte het programma zelf nog even toe. Te beginnen met twee Franse componisten: Fiat Lux (er zij Licht) van Theodore Dubois en een meditatief stuk van Jehan Alain.

Daarna waren er twee composities van Bach aan de beurt want men kan, volgens Edwin, ‘geen dag zonder Bach’.  Dus bracht hij Praeludium en Fuga in G-mol op het Ivimey & Cooperorgel ten gehore en Nun komm der Heiden Heiland op het grote orgel. Want daar zijn twee klavieren voor nodig. Beide muziekstukken vergen veel van een organist. Het moet met volle concentratie gespeeld worden; vooral op het Ivimey & Cooperorgel. Dat is hard werken en er kan niets even op de automatische piloot.  Als afsluiter daalde het muzikale ‘geweld’ van Jan Zwarts ‘Fantasie over het Lutherlied,  een vaste Burg is onze God’ over de aanwezigen neer. Het was immers 31 oktober dus Lutherdag. Een perfecte afsluiting van een zeer geslaagd koffieconcert. Voor herhaling vatbaar.

En dat is ook de bedoeling. ‘Stichting Muziekvrienden Samenstroom’ wil graag meer koffieconcerten organiseren. Niet alleen met orgel maar ook met andere instrumenten, musici en koren.

Het volgende evenement wordt een familie kerst sing-in  op tweede kerstdag 26 december. Allerlei soorten kerstliederen zullen de revue passeren. Een koperkwintet zal medewerking hieraan verlenen.

Op 13 februari organiseren de Muziekvrienden een Evensong met de Martinuscantorij uit Zwaag, een internationaal veelgevraagd koor voor Anglicaanse kerkmuziek. Deze cantorij was vroeger in Schellinkhout onlosmakelijk verbonden met het Ivimey & Cooperorgel. Het zal mooi zijn als zij in de Samenstroom weer met elkaar worden herenigd  (al is het maar voor een middag).

Wij gaan in de tussentijd gewoon door met plannen maken.

Het begin is er……

Christmas Carols

Op 20 december 2020 werd Christmas Carols in kerk ‘De Samenstroom’ uitgevoerd.
Hoewel de microfoons helaas niet geschikt zijn voor muziek, was het toch een mooie vertolking.
Om het geheel (nogmaals) te kunnen bekijken en luisteren,
klik op deze link

V.l.n.r. : Edwin Hinfelaar: tenor, Margreet Drijver: alt, Henk Hinfelaar: bas, Jenneke Oomen: sopraan

Sopraan Jenneke Oomen met organist Ralph Nagelkerke op het Ivimey & Cooperorgel.

Christmas Carols en Lessons

Een lichtpunt in deze donkere tijd. Naar een kerk om met elkaar kerstmuziek te beluisteren kan nu niet. Maar online genieten van een live uitzending van Chistmas Carols en bijbehorende teksten; dat kan wel. Dan beleef je Kerst toch een beetje samen. Een bijzondere viering in de adventstijd. Er klinkt prachtige muziek: de oude bekende anglicaanse kerst- en adventsliederen worden gezongen door een kwartet bestaande uit:

Jenneke Oomen: sopraan
Margreet Drijver: alt
Edwin Hinfelaar: tenor
Henk Hinfelaar: bas
op het Engelse Ivimey & Cooperorgel begeleid door organist Ralph Nagelkerke.
Deze Carols werden afgewisseld met passende schriftlezingen verzorgd door
Wilma Kok.

Datum: zondag 20-12-2020

Klik HIER voor de link om het concert te bekijken.

Het eerste concert

Zondag 20 oktober 2020 is het eerste concert gegeven op het nieuwe orgel.
Onder belangstelling van ongeveer 40 mensen die zich aangemeld hadden, zat de kerk ‘vol’. Vanwege de corona crisis mochten er niet meer mensen het concert bijwonen. Een zeer gevarieerd programma werd ten gehore gebracht.
Organisten Edwin Hinfelaar en Johan Paul de Groot, lieten van beide orgels het verschil horen.

Het concert werd uitgezonden en is nog te bekijken op de website van Kerkdienstgemist.nl (klik op de link)

Donaties aan de stichting worden op prijs gesteld.
Bankrekeningnummer: NL74 INGB 0798 0529 96
t.n.v. O. van der Kuijl-Fennema

Het orgel is opgeleverd

Door tomeloze inzet van de orgelbouwer Hans Martin, intonateur Frans Vermeulen en veel vrijwilligers, is het ondanks de corona crisis gelukt om het Ivimey & Cooper orgel te bouwen op de galerij van kerk De Samenstroom. Met recht een pronkstuk.
Vorige week was de officiële overdracht, dat ook door de crisis op een heel bescheiden wijs plaatsvond.
Bekijk HIER de foto’s.

De puntjes op de i zetten

Het is qua berichtgeving een beetje stil. Maar het bouwen van het orgel gaat stug door.
De orgelbouwers zijn de afgelopen weken bezig geweest met de afwerking van de kast.
Een aantal pijpen die beschadigd waren zijn hersteld. Dat doet Frans Vermeulen door z.g.n. baarden aan een pijp te solderen. Om het aanzien van de frontpijpen te verfraaien, worden deze opgepoetst met fijn staalwol.
Bekijk HIER weer enkele foto’s.

Bouwers met mondkapje

Ondanks de corona crisis gaan de bouwers stug door.
Omdat er logischerwijs geen 1,5 m. afstand kan worden gehouden, beschermen de bouwers zich met een mondkapje. Inmiddels staan de grootste 14 houten pijpen van het pedaal op zijn plek. Omdat de positie van deze pijpen heel anders zijn dan ze in de vorige kerk stonden is er een compleet nieuwe windlade gebouwd, waar de pijpen op geplaatst zijn. Zie HIER de foto’s.

Orgelbespeling

Woensdag 20 mei, zal Grytsje Jenema enige liederen laten horen op het grote orgel van de ‘Samenstroom’ kerk.
Aanvang: 19:15 uur.
klik HIER voor de link naar Kerkdienstgemist/Protestantse Gemeente Wieringerwerf/Kreileroord.

We zijn weer begonnen!

Na een periode van geen zichtbare vorderingen aan de bouw van het orgel, is in stilte toch hard gewerkt door de orgelbouwer in zijn werkplaats.
De windlade voor het pedaalregister is helemaal op maat gemaakt, zodat het past in onze kerk.
Zie HIER de foto’s.

Maak je website op WordPress.com
Aan de slag